بیایید اول در مورد استفاده از گوشیهای هوشمند نسبت به رایانه شخصی صحبت کنیم. به طبع تعداد کسانی که دستگاه تلفن همراه دارند از کسانی که از رایانه شخصی استفاده میکنند بیشتر است. بنابراین بیشتر جستجوهای انجامشده در موتورهای جستجوی مختلف از طریق تلفن همراه انجام میشود. در نتیجه باید بدانیم که توجه به تلفن همراه در سئو یک انتخاب نیست، بلکه ضرورت است! هدف از ارائه این مطلب، بررسی الگوریتم mobile first index است. استفاده از گوشیهای هوشمند روزبهروز در حال افزایش است، بنابراین امروزه داشتن سایتی بهینهشده برای این نوع دستگاهها ضروری شده است. اگر کنجکاو هستید درباره الگوریتم مربوط به موبایل بیشتر بدانید، با ما در ادامه مقاله همراه باشید.
چند سال پیش گوگل اعلام کرد که در آینده، صفحات سایتها را تنها بر اساس اطلاعات موجود در نسخه موبایل سایت ارزیابی میکند. این بدان معناست که تنها نسخه موبایل یک سایت برای رتبهبندی در صفحات نتایج جستجو در نظر گرفته میشود.
اولین پیش بینی این ماده به نوامبر 2016 برمیگردد، در حالی که در مارس 2018 گوگل به طور رسمی الگوریتم mobile first index را معرفی کرد و به همه صاحبان سایتها توصیه کرد که از این روش پیروی کنند.
پیشنهاد ما به شما: سئو داخلی
برای درک بهتر اهداف این الگوریتم، دانستن نحوه عملکرد موتور جستجوی Google لازم است. در اینجا عملکرد بخشهای مختلف گوگل را شرح دادهایم.
ربات خزنده موتور جستجو محتوا را از هر گوشهای از اینترنت دانلود و فهرست میکند. هدف این نوع رباتها این است که بدانند هر صفحه در شبکه در مورد چه موضوعی است تا بتوانند اطلاعات آن را ارزیابی کنند. خزیدن اصطلاح فنی است که برای اشاره به دسترسی به یک وبسایت و ارزیابی دادههای بهدستآمده از طریق یک برنامه رایانهای استفاده میشود. برای درک الگوریتم mobile first index، درک نحوه عملکرد این ربات بسیار مهم است.
یک خزنده وب را میتوان مانند شخصی در نظر گرفت که با حوصله تمام کتابهای موجود در یک کتابخانه درهم و برهم را میخواند و آنها را یکی یکی فهرست میکند. به این ترتیب، هر کسی که از کتابخانه بازدید میکند، میتواند به سرعت و به راحتی اطلاعات مورد نیاز خود را پیدا کند.
Google Index اطلاعات تمام صفحات و همچنین منابع، پیوندها و دادههای درون آنها را ذخیره میکند تا فقط موارد مورد نیاز را نشان دهد. این قلب موتور جستجو است؛ بدون این فضای ذخیرهسازی بزرگ، گوگل نمیتواند نتایج را به این سرعت ارائه دهد. برای اطمینان از اینکه موتور جستجو مجبور نباشد برای هر جستجوی جداگانه یک خزنده در وب بفرستد، ایندکس گوگل تمام اطلاعات دریافتی را ذخیره می کند.
عوامل رتبهبندی، مغز موتور جستجو هستند. این مقرراتی است که باعث میشود سایتها در حین جستجوی کاربر به ترتیب منطقی مشخصی ظاهر شوند، برای مثال بر اساس ارتباط و کیفیت محتوا.
اکنون که شیوه عملکرد موتور جستجوی گوگل را متوجه شدیم وقت آن است که به بررسی الگوریتم mobile first index بپردازیم.
این واقعیت که گوگل اکنون از این الگوریتم استفاده میکند به این معنی است که فقط نسخه موبایلی سایت برای صفحات نتایج جستجو در نظر گرفته میشود. بنابراین حتی اگر تمام اطلاعات ممنوعه برای خزنده موبایل، در نسخه دسکتاپ سایت وجود داشته باشد، در رتبهبندیها لحاظ نخواهد شد.
پیشنهاد ما به شما: سئو تکنیکال
مفاهیم mobile first index و mobile friendly اغلب توسط گوگل در یک زمینه استفاده میشود، اما آنها معنای کاملا متفاوتی دارند.
در واقع، الگوریتم mobile first index همیشه به محتوای یک سایت اشاره دارد که میتواند به عنوان بهترین نتیجه برای یک جستجوی خاص توسط کاربر انتخاب شود و بنابراین باید با دستگاه های تلفن هوشمند سازگار باشد.
فاکتور رتبهبندی mobile friendly به مورد قبلی مرتبط است اما معادل آن نیست: یعنی به سایتی که براساس ارتباط و کیفیت برای دستگاههای تلفن همراه بهینهشده است، این امکان را میدهد که رتبه بهتری در نتایج جستجو داشته باشد.